Teknologi SixthSense : Menghubungkan manusia

Mereka yang mengenali saya, tahu yang saya seorang kaki komputer. Pernah saya digelar otaku kerana terlalu gembira ketika berada di Akihabara, Tokyo. Saya sendiri tidak nafikan yang saya gemar berada di hadapan komputer, minat saya kepada computer graphic, web developing, video editing dan sebagainya menyebabkan masa saya banyak dihabiskan di hadapan komputer.

Mama : Mesti Inda nak gila, kat umah takde internet. Tak dapat guna komputer, akses internet 24 jam.

Inda : Haah.

Saya akui, ia banyak membuatkan manusia hilang human touch. Bukan bermaksud saya tidak suka berinteraksi dengan manusia, saya sangat suka keluar berjalan-jalan, keluar memandu, jumpa kawan-kawan dan sebagainya. Tetapi teknologi yang mampu saya punyai sekarang tidak membenarkan saya berkerja sambil bergerak ke sana ke mari.

Seronoknya kalau dapat berjalan-jalan, bila penat duduk rehat sebentar, pandang meja keluar skrin komputer.

Pergi ke kedai buku, dengan hanya pegang buku tersebut dapat tahu review buku tersebut.

Jika terjumpa artikel yang perlukan penjelasan lanjut ketika membaca surat khabar, tanpa perlu google di internet, video yang berkaitan dapat saya tonton di surat khabar itu sendiri.

Macam dalam filem Harry Potter pula.

Tetapi ini ada satu idea daripada Pranav Mistry, seorang inventor yang telah mencipta satu teknologi yang digelar SixthSense. Teruskan membaca.

Advertisements

Stop… Move… Stop lagi… Move lagi…

Pernah tonton filem animasi Tim Burton’s Nightmare Before Christmas?

Filem animasi yang dibuat dengan menggunakan teknik stop motion animation. 200 orang krew diperlukan untuk menggerakkan watak-watak dalam filem ini frame-by-frame selama 2 tahun. Bayangkan, setiap hari selama 2 tahun menggerakkan tangan, kaki dan mulut watak-watak filem tersebut. Fuhhhh…

Sedikit tentang Making An Animated Film.

Stop motion animation 🙂 Teruskan membaca.

Emotifonts

Picture4

Picture1

I purposely use the grungy typeface for I Love You and beautiful handwritten typeface for I Hate You, just to show how emotional typefaces can be.

I want to say I Love You, but you might feel “Does she really mean that?”

I want to say I Hate You, but you might say “She does not mean that, right?”. The typeface is just too lovely to have such impact.

Picture3Picture2Same goes for Danger and Safe. Do you feel safe if you see this SAFE signboard?

Usually, hmm normally people tend to use certain typefaces to express certain emotions. And different typefaces also give out different signals. You don’t see much of DANGER in the form of flowery typefaces or thin sleek typefaces but huge bulky, grungy typefaces. Just to show how seriously dangerous it is and to send out signals or emotions that someone should be scared, extra cautious and at all cause avoid it.

You don’t see greeting cards that say I Love You or Get Well Soon in grungy, disturbing, bulky typefaces but in cute, soothing and lovely typefaces. My migraine could get worst if someone give me a Get Well Soon card with a typeface like this,

Picture5You get the point. How can these typefaces generate different emotions or trigger certain feelings? The art of interacting with human without talking to them.

Kerana syahadah, muslim itu dae’i

Waaa, sampai kering kepala otak dibuatnya…

Alhamdulillah, komputer pun dah re-format. Ringan sedikit. Hampir seminggu berdepan dengan komputer, bertungkus-lumus dengan team BITV*  mengedit sedikit ‘buah tangan’ dari IPIJ. Pun masih ada 30% berbaki. Terpaksa membiarkan blog dilalangi. (heh, pandai-pandai je)

My work station

My work station

Alhamdulillah, tak meletup komputer buruk ni

Alhamdulillah, tak meletup komputer buruk ni

Saya suka berdepan dengan work station saya. Saya suka buat kerja di work station saya. Cumanya, banyak perkara dalam kepala dan hati menyebabkan tidak boleh fokus. Dahulunya menjadi tempat melepaskan tekanan, kini makin tertekan pula. Astaghfirullah…

Bahagianya kalau dapat duduk diam-diam di work station saya tanpa sebarang tekanan.

Cerita hati, antara minat, hak dan tanggungjawab.

Saya suka satu ayat ini,

Kerana Syahadah, Muslim itu Dae’i

* * *

Okay, cerita lain. Book review

Take 5 : Auditory Illusion

Rehat-rehat sebentar. Jom potong rambut. VR-style 🙂

Tak perlu keluar rumah, tak perlu pegang gunting, tak perlu panggil kawan untuk guntingkan rambut. Pasangkan headphone, tekan play dan pejam mata. Jeng jeng jeng…

Macam mana? Rambut dah trimmed? 🙂

Rasa macam nak terpotong telinga. Aduh, pengalaman telinga digunting.

Hebat bukan? Hanya dengan bunyi sahaja segala deria kita diaktifkan. Subhanallah.

Oh, sebut tentang gunting rambut, perasan tak kalau tengok kedai-kedai gunting rambut ada jalur putih, merah dan biru? Trademark ek tu?

Satu artikel dalam laman web MASIN (Malaysian Society in Nagoya) : Trademark Kedai Gunting Rambut Mamak

*VR : Virtual Reality

Take 5 : Animator vs Animation II

Sementara saya mengemas kini blog dan entri-entri terbaru, mari kita ikuti sambungan Animator vs Animation dalam entri lepas. Kali ini, memang best la. Stickman dah keluar dari program flash dan menyerang desktop animator! Musang berapi pun kalah. Siap keluar antivirus.

The Chosen One

Again, credit to Iluvislam.com

Again, credit to Iluvislam.com

Idea pop-up blocker yang best!

Ada apa dengan animasi ini? Teruskan membaca, sikit je lagi

Impossible is Nothing #2

Dalam anda khusyuk dan seronok melukis dengan komputer anda, tiba-tiba…

Dush, dush…

Boom!!

Ktang, kting… Bang!

Lukisan anda mencapai cursor di skrin komputer anda dan menyerang anda! 🙂

Lihat per’gocoh*’an sebenar.

Animator vs Animation

Credit to iLuvislam.com

Lucu (kelakar dan comel). Bagi peminat perisian flash, pergaduhan ini mesti menarik minat anda. Kepakaran dan kelengkapan saya masih belum cukup tinggi untuk menghasilkan hasil kreatif seperti ini. Bravo kepada Alan Becker.

Vrooommm…baca lagi